Щитовидна жлеза, Психика и Емоции

Щитовидна жлеза, Психика и Емоции

Психологически и емоционални аспекти на заболявания на щитовидната жлеза. Разболяват ли се щастливите хора?

Заболяванията на щитовидната жлеза се превръщат в епидемия не само в България, но и по цял свят. Според водещи лекари и учени в България заболяванията на щитовидната жлеза (хипотиреиодизъм, хипертиреиодизъм, Базедова болест, Болест на Хашимото, рак на щитовидна жлеза и възли) засягат над 1 милион българи, като тези заболявания превалират най- вече при жените (80%) и тяхната възрастова граница продължава да пада. Вече, за съжаление, има и мъже, а и доста деца диагностицирани с автоимунни заболявания на щитовидната жлеза, което е абсолютен прецедент: до сега тези заболявания бяха “запазени” за жените  40-55 годишна възраст. 

Pageflex Persona [document: PRS0000038_00049]
Според Канадската Асоциация по щитовидна жлеза (Canadian Thyroid Association), психиатричните нарушения, които съпровождат хипертироидизма и хипотироидизма, които са двете най- често срещани заболявания на щитовидната жлеза, често имитират психични заболявания. Пациенти със свръх-активна щитовидна жлеза, наред с чисто телесните симптоми (сърцебиене, косопад, мускулни крампи, проблеми с ментруацията и др.) могат да изпитват също и:

 • силна тревожност и напрежение;
 • емоционална нестабилност;
 • нетърпение и раздразнителност;
 • разсеяна хиперактивност;
 • силна мора, но сякаш са навити на “пружина” и не могат да се спрат;
 • панико-подобни симптоми и учестено сърцебиене;
 • засилена чувствителност към шум, променлива депресия, тъга без причина и проблеми със съня и апетита.

В екстремни случаи, те могат да изглеждат дори шизофренни, като губят чувство за реалност и дори да бъдат делирни или да халюцинират.

Недостатъчно активната щитовидна жлеза, или хипотироидизъм, наред с телесните симптоми (неконтролируемо качване на килограми, безплодие, отпадналост, проблеми с менструацията) може да доведе и до:

 • прогресивна загуба на интерес и инициативност;
 • забавени психични процеси и психична дейност;
 • влошена памет за скорошни събития;
 • обща загуба на жизненост и постоянна умора;
 • общо интелектуално влошаване и детериорация;
 • органични психози;
 • депресия с параноидни симптоми, и евентуално, ако не бъдат взети мерки, деменция и перманнентно нарушение на психиката и мозъка.

В определени случаи, някои хора са грешно диагностицирани и дори лекувани неуспешно за психоза или различни психични заболявания, а всъщност се оказва че имат проблеми точно със щитовидната жлеза.

Диагностицирането на заболявания на щитовидната жлеза се усложнява от факта, че всеки, все пак в някаква степен, чувства тревожност или напрежение, пък и симптомите на заболявания на щитовидна жлеза са много подобни на други заболявания, да не говорим, че хипотироидизма често се развива коварно в един доста продължителен период от време. Някои от симптомите на хипертироидизма също дублират симптоматика на менопаузата, и стават още по- трудни за откриване. 

Но пренебрегването или недоглеждането на заболяванията на щитовидната жлеза могат да бъдат много сериозни. Препоръчително е личните лекари да изпращат пациентите си и за изледвания на щитовидната жлеза, особено ако пациента има симптоми които са с неизяснен произход, както и психолозите и психотерапевтите да препоръчват такива изследвания, за да се отхърли диференциална диагноза. Няма никакъв смисъл да се опитваме да лекуваме генерализирана тревожност, или паническо разтройство и депресия, ако не сме сигурни, че не е намесена щитовидната жлеза по някакъв начин. Практиката показва, че паралелното лечение- телесно и психично дава най- добри резултати. 

Когато има едно такова ефективно лечение и самите симптоми започват да намаляват и дори да изчезват. И аз не говоря само за медикаментозно лечение на щитовидната жлеза, това често не е достатъчно.  Но понякога, за съжаление е необходимо, ако не за друго, то да се “купи време”. Не е без значение и опасността от т.нар. тироидна буря (thyroid storm), което е живото- застрашаващо състояние (при хиперфункция).

Като цяло обаче, съвременна медицина за последните сто години познава и прилага само три метода за лечение, които предполагат чисто телесно третиране на посочените заболявания на щитовидната жлеза, т.е. оперативно лечение и премахване на щитовидна жлеза, радиоактивен йод (RAI), който разрушава жлезата и медикаменти (при хипо и хиперфункция), като нито един от тези методи не води до действително лечение, а всъщност единствено и само до подтискане на симптомите. При операцията и радиоактивният йод се разрушава щитовидната жлеза и се спира производството на йод в организма, което обрича болните да вземат лекарства доживотно. При пациенти с хипофункция, това са съответните допълнителни хормони, които компенсират въпросната намалена функция на жлезата. Как обаче наливането на тялото с химикали и премахването на определени органи би отстранило също и психологическите симптоми на страдащите от проблеми със щитовидната жлеза? 

Науката мълчи по този и по много други въпроси, както и все още не може да отговори какво точно причинява тези автоимунни заболявания, които лежат в основата на проблемите с щитовидната жлеза. На много от пациентите се казва дори, че това са заболявания за цял живот и това още повече ги обезсилва- много от тях започват да вярват, че едва ли не са “обречени” и престават да правят каквото и да било за да поемат своята част на отговорност за заболяването си, т.е. да промеянт нещо, каквото и да било в живота си. 

А аз вярвам, че едно тяло не се разболява просто така. Болестите на тялото са първо болести на душата. Щастливите хора също знам, не се разболяват. 

Автоимунните заболявания са последен вик за помощ. Тялото и ума са взаимосвързани и си взаимодействат, те са част от една цялостна система и биологията на щитовидната жлеза всъщност показва точно това: всички органи са част от цялото, като емоционалните и психологическите аспекти, заедно с чисто телесните симптоми са част от цялостната клинична картина. Щитовидната жлеза е само част от ендокринната система и не би трябвало да бъде разглеждана като единичен обект. Неините заболявания са част от цялостно нарушение на хормоналният баланс. Thyroid

Според източната медицина, това е т.нар. гърлената чакра, отговаряща за комуникацията, за изразяване на чувствата и емоциите, за креативността, както и на желанията и волята. Заболяванията на щитовидната жлеза обаче могат да имат и друго предназначение- да отклонят вниманието на индивида от преживяването на емоции и чувства, които са дълбоко скрити в несъзнаваното, които организма възприема като опасни за преживяване или са социално непремливи за изразяване.

Но кое е първото, кокошката или яйцето? Дали дис-балансираните хормони на щитовидната жлеза причиняват горе- изброените психични сипмтоми и заболявания, или самите заболявания на щитовидната жлеза имат някаква чисто психологическа база? Не се ли е повредила някъде психиката и душата, за да се манифестират тези проблеми на телесно ниво? Аз съм склонна да мисля, че последното е вярно. Веднъж разстроена, ендокринната система ще произведе също и психични симптоми. Порочният цикъл се затваря. 

ButterflyРедица научни изследвания и 150
годишната история на хипотезиране в тази област показват че заболяванията на щитовидната жлеза всъщност могат, и най- вероятно са, резултат от неразрешени емоционални конфликти, специфични семейни обстоятелства, хроничен стрес и отключващи стресови събития, характерови особености на индивида или комбинация от тези фактори. 

Миналият век е богат на научни изледвания по отношение на фамилни, емоционални и психологически фактори, характерни за заболяванията на щитовидната жлеза. През 1934 год. Конрад, както и Браун и Гилдеа през 1938г. стигат до едни и същи изводи, наблюдавайки и изследвайки пациенти, диагностицирани с хипертирeоидизъм. Всички пациенти имали следните характеристики: изключително чувство за несигурност, силно чувство за отговорност и тенденция да контролират външното изражение на своите емоции. Учените също така открили, че независимо от произхода на заплаха за тяхната сигурност (т.е. дали е продиктувана от продължителен стрес или внезапен емоционален шок), тя би могла да отключи автоимунно заболяване, водещо до хиперфункция или хипофункция на щитовидната жлеза.

През 1921г. Маранон , провежда изледване в което установява, че 28% от неговите 159 пациента с хипертироидизъм са преживели някакъв силен емоционален шок или продължителен емоционален тормоз. Негов друг колега, Конрад, през 1934г. също установява психическа травма в 94 % от неговите 200 пациенти. Подобни наблюдения докладват и други учени като Брам и Кондал (1934), и Роджърс, Москович, Уолис и Мителман (1933), които били толкова впечатлени от значимостта на психичните фактори за инициирането на хипертироидизма, че нарекли автоимунното заболяване „Шок- Базедов“, т.е. Базедова болест.

Подобни изледвания има и за пациенти с болестта на Хашимото, което показва една сериозна перспектива тези автоимунни заболявания да са причинени от чисто психологически фактори, или поне тези фактори да са изиграли значителна роля.  Не на последно място като причина остава и хроничният стрес, както и травматично отключващо събитие което може да бъде от всякакъв сорт (финансови проблеми, развод, раждане на дете, преместване в друга държава или друго населено място, смяна на работата, внезапна промяна на семейни обстоятелства, болест на член от семейството, смърт, че дори и сключване на брак). Моите лични наблюдения показват, че хроничният стрес и отключващото събитие обикновено се  случват до около 2 години от диагностицирането. Т.е. имало е поне две годишен период на  продължително “фалиране” на имунната система.

Ясно е, че лечението на щитовидната жлеза  става с един комплексен подход, който включва тяло и психика. Какъв обаче, ще изберат самите пациенти, тези които наистина искат да оздравеят.

P.S. Заболяванията на щитовидната жлеза, и по- скоро психосоматиката й, са моя “тясна специалност” от последните 12 години на живота ми. Така просто се случи.  След няколко написани книги по горните въпроси и тъкмо когато реших, че съм се изчерпала с писане на тази тема се оказа, че в България това е един от най- наболелите здравословни проблеми. Така че, ще продължавам да пиша… Тази тема не се изчерпва с настоящата статия, защото е прекалено комплексна и огромна, но се надявам да мога да внеса повече разбиране по темата и за в бъдеще.

Светла Банкова, 

психолог и психотерапевт

0885 26 44 00 (за лични консултации по горната тема)

Някои референции:

Bram, I., (1927) “Psychic Trauma in Pathogenesis of Exophthalmic Goiter”, Endocrinology, 11:106, 1927

Brown, W. T. and Gildea, E. A., (1938) “Hyperthyroidism and Personality”, Am. J. Psychiat. 94: 407;

Goodall, J.S., (1933) and Rogers L., “The effects of the emotions in the production of Thyrotoxicosis”, M. J. & Rec. 138:411, 1933

Maranon, G., (1921). “Le facteur emotionnel dans la pathogenie des etats hypethyroididiens”, Ann. Med. 9:81., 1921

Mittleman, B., “Psychogenic Factors and Psychotherapy in Hyperthyreosis and Rapid Heart Imbalance”, J. Nerv., Ment. Disord. 77: 465, 1933

Mandelbrote B., MD, Wittkower E., M.D, Emotional Factors in Graves’ disease. Psychosomatic Medicine 17:109-123 (1955)

Психология и психологически консултации
Щитовидна жлеза- психология и емоции
Психология
Щитовидна жлеза- психология и емоции
Description
Психологически и емоционални аспекти на заболявания на щитовидната жлеза.
Светла Банкова

3 Comments

 • Тони

  И аз имам Хари мото. След дълго лутане разбрах, че ми трябва силна имунна система и положителна енергия 😃

 • Daniela Dinova

  Имам болест на Хашимото. Миналата година ми откриха Фибромиалгия, която съм имала наследствено от пуберитета. Лекуват ме с антидепресанти…

  • admin

   Болестта на Хашимото е автоимунно заболяване. Фибромиалгията е доказано че има психосоматичен произход. Не мисля обаче, че антидепресантите ще решат въпроса, иска ми се да беше толкова лесно. Необходим е комплексен подход.

 • Write a Comment

  Вашият коментар:

  Психосоматика на душата

  Oневиняването на пациента. Когато душата не знае, тялото боледува. …

  Самоубийството, или последният вик за любов. In memorandum.

  Самоубийството или последният вик за любов. In memorandum. Самоубийство …

  Новогодишна самотерапия

  Новогодишна самотерапия. Нека се сбъдне това, за което мълчим! Има …