Групова психотерапия

Семинари и групова психотерапия.

Груповата психотерапия като форма на лечение и психологическо подпомагане развитието на личността се появява след края на Първата световна война. Пионер в тази област се оказва Джоузев Прат, който прави първите групи за туберкулозно болни. Причината тогава – липсата на достатъчно квалифицирани психотерапевти и психолози, които да обучават, лекуват и терапевтират войниците, получили посттравматично разстройство в края на войната. Науката все още не е съвсем наясно как помага груповата психотерапия, но факт е, че наистина помага, както при хора с психологически проблеми, така и при такива, които просто искат да се развиват и усъвършенстват. 

  1. Групи “Психосоматика на щитовидна жлеза”Как да си помогнем сами? Болестите на душата са болести на тялото. Как се е разболяло тялото и защо? Включва също инфoрмация за алтернативни и допълнителни лечения. Необходимо е предварително записване.  Място на провеждане: гр. София, ул. Родопски извор № 53. Тел. за записване: 0885 26 44 00.
    Цена: 50 лв.
    Водещ: Светла Банкова, психолог и психотерапевт

    За повече информация по въпроса може да прегледате безплатния семинар за щитовидната жлеза: http://www.on-ed.com/courses/1883. Също и следните статии за емоционални и психологически аспекти на заболяванията на щитовидната жлеза.

  2. Групова терапия за бивши и настоящи мои клиенти. Ако външни лица желаят да се включат без да са били такива, е необходимо да преминат през допълнителен скриинг. В момента се набира такава група и ако имате желание да се включите, моля изпратете ми имейл на sbankova@yahoo.com или ми се обадете. Групата ще се провежда един път месечно в работен ден, от 19:30. Продължителност: 2, 5 часа. Цена 50 лв. 
Темите на групите ще бъдат разнообразни, но ще покриват различни аспекти на щастието във всекидневния живот – работа, семейство, взаимоотношения, здраве, пари и обучение. Групите са за личен опит, новаторски подход със съчетание от различни психотерапевтични методи и школи, широко застъпен е психотелесният подход. Базират се на последните открития на световно известни учени в областта на щастието. 
 
Групата ще бъде вашият бърз фитнес за щастлива душа, шанса да разберете себе си, да опознаете вътрешния си свят, чувства, емоции, вярвания, схеми и нагласи, как да ги промените, когато е необходимо и как да ги защитите, когато се налага. Целта – да станем по-щастливи! 
 
Правила на групата:
 
– Правило за “Тук и сега”- живеем тук и сега и е важно какво се случва в момента с нас. Миналото не може да бъде променено (но може да бъде по-добре разбрано), а бъдещето не може да бъде предвидено (но може да бъде планирано).
 
– Правило за равнопоставеност: всички членове на групата са равни и имат равни права да изразяват себе си и да споделят своето мнение.
– Правило на обратната връзка: обратна връзка на обратна връзка не се дава. 
 
– Правило за прозрачност и откритост – толерира се честността и се поощрява споделянето на мнения, чувства и емоции.
 
– Правило на добронамереност и неосъждане към други членове на групата.
 
– Правило за конфиденциалност – всичко, което се споделя в групата, остава в групата. Това е една безопасна среда, в която можете да споделите страховете, проблемите, съмненията си, надеждите и мечтите си, разбира се, до степен, в която се чувствате комфортно, както и да получите обратна връзка за това как ви изживяват другите. 
– Като последно правило: няма правила.
 
(Групите не са подходящи за хора с психотични заболявания. Извършва се предварителен скриинг на членовете на групата). Броят на участниците ще бъде сведен до минимум. 
 
 
 Светла Банкова
психолог и психотерапевт
0885 26 44 00

Хормони на щастието

Хормони на щастието и… как да си ги набавим сами? Химия и хормони …

Как да се справим с постоянната тревожност?

Постоянна тревожност (“генерализирана тревожност”). Методи  за справяне …

Порно и еректилна дисфункция

Психосоматика на секса. Порно и еректилна дисфункция (Porn induced erectile …