Лайф Коучинг, Здравен Коучинг и Кариера

Какво е лайф коучинг (Life Coaching) и как може да Ви помогне?

Понятията Life Coaching/Career Coaching са въведени за първи път в Америка преди повече от двадесет години с цел да запълнят все по-нарастващата нужда от персонални и бизнес консултанти/лични съветници, които не е задължително да бъдат психолози или психотерапевти. С това се отнема неудобството от отиване на психотерапевт, когато няма специално психически проблеми или заболявания, както и финансовият и времеви аспект (психотерапията например изисква повече сесии, които могат да продължат и с месеци). Решаването на всекидневни, екзистенциални проблеми се превръща в нещо модерно и достъпно за всеки.

Разрешаването на проблемите чрез Life Coaching може да стане дори с 1-2 сесии – стига да сте наясно какво не е наред. Напоследък Life Coaching/Career Coaching стават изключително популярни и в Европа. За съжаление не успях да намеря точен български преводен термин, който да отрази същността на тези понятия, но като цяло лайф коучът е треньор в живота и най-вече треньор на вашето личностно израстване. Международната Coach Федерация е най-големият световен ресурс за бизнес и професионални coaches и има над 11 000 членове в 80 страни в целия свят. Аз самата съм лицензирана от Coach Training Federation още през 2005, когато коучингът не беше толкова популярен. 

Коучингът бива няколко вида в зависимост към каква сфера от живота е ориентиран:

Лайф коучинг: Занимава се с това как да направи живота ви по- удоволетворителен и добър. Обсъжда проблеми най-вече от ежедневието, както и вашите духовни търсения. Помага ви във вашето личностно развитие. 

Кариерен коучинг: Предмет на този коучинг е вашата кариера, изборът ви на работа, търсенето на такава, подготвя ви за интервюта и осигурява ресурси за вашия успех в кариерата като смяна на работа, подобряване на работоспособността, отношенията с колеги и мениджъри. С две думи, помага ви да сте щастливи на работното ви място. 

Здравен коучинг: Занимава се с подобряване на здравословното ви състояние, поддържането на такова, обсъжда диети и физически упражнения, занимава се с житейските предизвикателства, когато е налице хронично или друго сериозно заболяване. Мотивира ви да живеете здравословен живот и ви държи отговорен по отношение на решенията, които сте взели за здравето си. 

Кой вид коучинг е най-добър за вас? Това, разбира се, зависи от предизвикателствата, които стоят пред вас, както и какви са вашите цели. 

Да кажем, че имате проблеми в кариерата, проблеми в работата, не можете да си намерите работа или не сте доволни по някаква причина от тази, която работите. Може също да не знаете каква точно работа искате, за какво искате да кандидатствате или какво да специализирате. Тогава си запазвате час и дискутираме само този проблем, т.е кариера и нищо друго. Не е необходимо да анализирате миналото си или да се занимавате с психични и емоционални травми (ако има такива). В коучинга се работи предимно с понятията “тук и сега” и какво ще се случи вбъдеще, а не с това какво е било.

Светла Банкова

 

Психология и психологически консултации
Лайф Коучинг. Life and Career Coaching.
Психология
Лайф Коучинг. Life and Career Coaching.
Description
Лайф Коучингът е сравнително ново понятие. Буквално преведено е "треньор в живота". Помага на хората да бъдат по-щастливи и удовлетворени без да се занимава с миналото.
Светла Банкова

Хормони на щастието

Хормони на щастието и… как да си ги набавим сами? Химия и хормони …

Как да се справим с постоянната тревожност?

Постоянна тревожност (“генерализирана тревожност”). Методи  за справяне …

Порно и еректилна дисфункция

Психосоматика на секса. Порно и еректилна дисфункция (Porn induced erectile …