Хормони на щастието

Хормони на щастието

cropped-Svetla.jpgХормони на щастието и… как да си ги набавим сами? Химия и хормони на щастието. 

Щастието не е крайна спирка. То е начин на пътуване.” Казал някой и аз му вярвам…

Питала съм се много пъти от какво се определя щастието? Може ли щастието да се унаследява, да се придобива или неговото ниво да се променя в резултат на промяна на някои неща от живота ни? Оказва се, че отговорът на всички въпроси е “ДА”!

Винаги съм вярвала, че хората, които се разболяват от всякакви болести (психически или физически) първо са били нещастни в някакво отношение. Или както казва историкът Дерин Макмахън, страдаме от уникалната съвременна болест “нещастието да не си щастлив”. Затова винаги първото, което търся като психотерапевт, е защо този човек се е чувствал нещастен, какво не му е било наред в живота изначално? Какво и защо е създало терена, ако мога така да се изразя, почвата, върху която да поникне неговата болест? Не съм аз първата, която си задава този въпрос, още Хипократ е казал: “Изследвайте човека, а не неговата болест”.  И аз разследвам. Защото знам, че щастливите хора не се разболяват. И няма да ми омръзне да го повтарям това твърдение, защото го вярвам.

Нарочих си да изследвам щастието. Самият процес на изследване ме направи по-щастлива. В безкрайните часове, когато седях зад компютъра и търсех научни доказателства за това, което ни прави щастливи, и аз ставах по-щастлива. Продавачката в магазина ми се усмихваше безпричинно, възрастният охранител в басейна, където плувам – също, полицаят на улицата (даже не ме спря при очевидно нарушение), случайни шофьори/ки ми даваха път, даже в НАП служителите ми се усмихваха любезно… Това вече ми дойде вповече :). Нещо работеше, което аз самата не разбирах все още. Не беше, защото съм руса, със сигурност. 🙂

После някак започна да просветва… Аз станах собственият си “щастлив” експеримент.

1-1251822250qf0nУчудващо разбрах колко много учени са посветили живота и кариерата си на това да изследват какво може да ни направи по-щастливи ТУК и сега, независимо от обстоятелствата. Независимо дали сме бедни, богати, образовани или не, в любовни връзки или не, с деца или не. Очевидно щастието на никой не зависеше от тези факти или само от тях. В една от най-бедните държави в света, Бутан, имат “Брутен продукт на щастието”. Вярно, че си хранят прасетата с марихуана, но те самите не я употребяват. Дали пък не е затова? В тази бедна държава има само една магистрала, няма почти никаква престъпност и самият им крал иска да бъде детрониран… Май не е това причината…

В търсенето на щастието виртуално се разходих до Холандия, за да посетя проф. Руут Веенховен, който се счита за европейският Професор по щастие и управлява единствения Институт по Щастие в Европа. Знам, че е смешно, но да, има и такъв. И открих много интересни неща! Както и какви изследвания правят колегите по щастие отвъд океана.

Според изследвания на Института по невробиология, психология и икономика, САЩ кандидатът за „Ген на щастието“ е генът, досега свързван най-вече с емоционалните проблеми и депресията (или генът на депресията).

5-HTTLPR

Ролята на 5-HTTLPR и неговите вариации е в активиране производството на серотонин в зависимост от негативните или положителните емоции, които изпитваме. Как става това?

5-HTTLPR е също познат като протеинът, който транспортира серотонина обратно към клетките, след като неговото химично съобщение е било предадено. Тъй като серотонинът е важен невротрансмитер, свързан с намаляване нивата на хормоните на стреса в стресови ситуации, различните генетични вариации на 5-HTTLPR изглежда са свързани с разстройствата на настроението, вкл. депресията.

Индивидите с “къси” форми на този ген са по-податливи на депресия, особено когато става въпрос за стресови ситуации. Хората с по-дълга вариация на този 5-HTTLPR ген имат повече шансове за задоволителен и щастлив живот.

Някои изследвания сочат, че жителите на Дания и Холандия (които са едни от най-щастливите страни в света) в действителност имат най-малко на брой жители с “късата” форма на този ген.

Химия на щастието

Факт е, че хормони и невротрансмитери формират нашето ниво на задоволство, удоволетвореност и щастие и някои фактори от начина ни на живот могат да ги повлияят. И сега:

6 основни хормона и невротрансмитери, които влияят на щастието

Факт е, че хормони и невротрансмитери формират нашето ниво на задоволство, удоволетвореност и щастие. Начинът, по който живеем живота си, и нещата, които правим всеки ден, могат да повлияят на количеството и качеството на тези хормони!

Допамин

Този невротрансмитер движи системата за награждаване в мозъка. Ако получите например похвала в работата си, то вашият мозък получава силна доза допамин, който води до чувство за задоволство и най-общо – до щастие! Допаминът също е отговорен за действията, насочени към получаване на удоволствие. Как може да се повлияе на производството на допамин? Поставяйте си реалистични цели, при изпълнението на които винаги ще получавате инжекция допамин! Също така насочете вниманието си основно към дейности, които ви носят удоволствие!

Упражнение за повишаване на допамина

  • Направете списък с 12 неща, които обичате/обожавате да правите… и правете всяка седмица поне по 2 от тях!
  • Направете списък за месеца със супер реалистични цели – поне 5 на брой!
  • Слушайте любимата си музика! Да, направете си онзи плейлист от любими песни и мелодии и го слушайте редовно…

Едно изследване от 2011, публикувано в  Nature Neuroscience на учени от  McGill University показва, че слушането на музика, която обичате (и особено тази, от която ви “настръхва” кожата) директно повишава нивото на допамина в кръвта и съответно усещането за щастие.

Серотонин

Този невротрансмитер за повишаване на настроението става известен от SSRI антидепресантите (селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина), чиято цел е именно да повишат нивото на серотонина в мозъка. Серотонинът също се увеличава значително, когато се чувствате важни и значими или когато си припомняте моменти на минали постижения.

Един от най-ефективните начини за естествено повишаване на тези нива е чрез всекидневни интензивни упражнения или фитнес.

Упражнение за повишаване на серотонина

1.Включете в своя график всекидневни 30 мин. упражнения – плуване, джогинг, колоездене, разходки, аеробни упражнения и др.

2. Поискайте си утвърждаване от близки и значими хора! Попитайте например любимия дали готвите добре или как ви стои новата прическа, вашата най-добра приятелка – как изглеждате в новата рокля и т.н. И още по-лесно ще стане, ако преди това сте им дали вие някакво утвърждаване или комплимент.

3. Искате допълнителна инжекция серотонин? Идете и постойте на слънце за около 20 мин. Кожата ви абсорбира UV лъчи, които спомагат за производството на Витамин Д и серотонин.

Окситоцин

Както невротрансмитер, така и хормон, той често е наричан “любовният хормон”. Учени от Университета Клермонт в Калифорния са установили, че този хормон има по-голямо значение за жените, отколкото за мъжете и има изключително влияние върху усещането за щастие. Той се увеличава, когато прекарваме време с любимите хора, както и когато извършваме някакви добри дела. Как да си повишим този хормон сами?

Окситоцинът е важен при раждане и може да бъде изкуствено доставен с цел ускоряване на процеса на  самото раждане и увеличаване на контракциите, както и кърменето. Този хормон също е свързан с възпроизводствените органи, както при жената, така и при мъжа. Неговото количество се увеличава при оргазъм (независимо по какъв начин е постигнат) като завишените нива остават в организма още известно време и стимулират мускулатурата на половите органи, което спомага за свързването на яйцеклетките със спермата и съответно опосредства процеса на оплождане.

Окситоцинът също опосредства социалното поведение и как да се държим с противоположния пол. Научно е доказано, че хора с ниски нива на окситоцин са промискуитетни, докато високите нива на окситоцин допринасят за моногамни отношения между хората. Окситоцинът също е наречен “елексир на доверието” и “хормон на обвързването”. В този смисъл вашият партньор може и да изневерява просто защото има ниски нива на оскитоцин :).

Упражнения:

  1. Инвестирайте във взаимоотношения: Много хора правят грешката да отделят време, енергия и усилия в постигането на материални неща, забравяйки, че те са точно такива: материални. Но едва ли с нещо материално може да се радвате на празниците или да се гушнете в тях, или да поплачете пред тях и те да ви утешат. Само хората, с които имате добри отношения, могат да го направят за вас, така че инвестирайте своето време и енергия в значими за вас отношения.

2. Обадете се на 5 човека, с които сте загубили връзка напоследък, но бихте искали да сте по-близки (приятели, роднини, бивши колеги). И ако е възможно, прекарайте “качествено” време с тях, особено с партньора си.

3. “PAY IT FORWARD”. През следващата седмица направете 5 добрини без да очаквате благодарност или награда. (старайте се да са различни за по-добри резултати). Например, платете кафето на човека на опашкаат зад вас…

4. Прегръщайте, гушкайте, дръжте за ръце, потупвайте по рамото, масажирайте се повече. Позволявайте си и целете повече физически контакт с партньора, детето или вашето домашно животно.

boy-laughing

Ендорфини

Ендорфините са ендогенни, опиоидни и полипептидни съединения или невротрансмитери. Те се произвеждат от хипофизната жлеза и хипоталамуса най- вече по време на аеробни силови упражнения, физическа възбуда или оргазъм.

Ендорфините също са естествени болкоуспокояващи, които се отделят като контрафункция на стрес и болка. Те имат действие подобно на морфина и действат като аналгетик и седатив, като намаляват усещането за болка.

Как да увеличим ендорфините?

  • Люти чушки – лютите чушки и изобщо лютивите храни са един от начините да намалим болката и да увеличим този невротрансмитер.
  • Шоколад… Някой случайно да не обича?
  • Смях – гледането на комедии, смешни клипове, вицове и изобщо както и да е продуциран смях увеличава тези хормони.
  • Секс
  • Ароматерапия – особено ванилия и лавандула, според изследвания в тази област.

Естроген

Помага за образуването на серотонин и ви предпазва от раздразнителност и тревожност като поддържа настроението ви стабилно. Естрогенът намалява в менопаузата, както и при прекалено голяма физическа активност или тютюнопушене. Дисбалансът на прогестерон/естроген преди менопаузата също негативно афектира настроението. Управлението на стреса може да ги балансира, тъй като хормонът на стреса кортизол значително влияе върху тях.

Упражнение:

Медитирайте редовно, тъй като е установено, че 30 мин. медитация на ден в продължение на 8 седмици може значително да повлияе на нивата на стреса. И не само!

Всякакви дейности, свързани с намаляване на стреса влияят положително на този хормон: гореща вана, масаж или йога.

Прогестерон

Помага за заспиването и изобщо за добрия сън, влияе благоприятно на тревожността, раздразнителността и внезапните промени на настроенията. Нивата на този хормон спадат значително, когато жените навлязат в пред-менопауза (35-40 год.), но това също може да бъде повлияно от неправилно хранене и прекалено високи нива на стрес.

Упражнение:

Отнесете се сериозно към това, с което се храните, и как се храните, колко спите и как точно управлявате стреса в живота си. Избягвайте мазнини и захар, тъй като те влияят на нивата на този хормон, и изобщо яжте повече “живи” храни.

Искренно се надявам тези упражнения за чисто химическо стимулиране на хормоните на щастието да спомогнат да се чувствате по-щастливи. Ако не са достатъчни, обадете ми се. 

Светла Банкова, психолог и психотерапевт;

0885 264400

Хормони на щастието

Хормони на щастието и… как да си ги набавим сами? Химия и хормони …

Как да се справим с постоянната тревожност?

Постоянна тревожност (“генерализирана тревожност”). Методи  за справяне …

Порно и еректилна дисфункция

Психосоматика на секса. Порно и еректилна дисфункция (Porn induced erectile …