Психотерапия

 Психотерапията и как да бъде използвана. Психотерапия онлайн.


ПсихотерапияСамата дума психотерапия произлиза от гръцката дума psyche (психика) и therapeia (лечение), което, най-общо казано, означава лечение на психиката или, както се изразява Т. Баци, “това е лечение на психични и соматични заболявания с психични средства”. Изобщо определенията са много. Но в България психотерапията е позната предимно от филмите – и, разбира се, представата за ролята на психотерапията е изопачена и изкривена. Тук е все още срамно да отидеш да лекуваш психиката си, за да не те помислят за “луд”.

И в това понятие “луд” се включва всичко, което не може да се пипне, да се види, т.е. нашата психика. Много от хората не знаят, че кабинетът на психотерапевта е едно от малкото места, където човешката индивидуалност се уважава абсолютно и професионалната тайна е свещена. Но не си представяйте, че психотерапевтът е някакъв магьосник, който като удари с вълшебната пръчица всички проблеми изчезват. Той дори не е и някакъв съветник или гуру, който да ви напътства какво да правите с живота си.

Човешките проблеми, както и тяхното разрешаване, се крият в самия човек и той самият трябва да стигне до решението им. Ролята на психотерапевта е да се опита да повдигне завесата на човешката душа, да изрови най-дълбоко скритите желания и мисли, да “ви води за ръката”. Той не е съдник, който ще ви съди за вашите деяния. Тук всичко се приема без критика и цензура.

Най-много обичам, когато чуя някой да каже „Аз съм в много тежка депресия” или „Аз имам панически атаки”, „Загубил съм си главата” или „Имам невроза”. Поставянето на диагноза е относително нещо. Защото в много случаи депресията не е депресия, паническата атака може да е следствие от ендокринологичен проблем, тревожното разстройство може изобщо да не е разстройство, а само симптом на нещо друго, и обикновено е… Нека не си поставяме диагнози, за да си вярваме в тях. Моята работа става двойно по-трудна.

Да, вероятно не се чувствате добре и това е факт за вас. Mоята задача е да ви помогна да се чувствате добре, с ваше позволение и помощ, а как ще го направя е отделен въпрос. В много случаи терапевтът работи и с психиатър, за да бъде диагнозата валидна. Така че оставете ни да си свършим работата, за да можем да ви помогнем.

Психичното страдание е голяма злочестина. Това отлично знаят хората, засегнати от болезнена стеснителност, остро чувство за малоценност и вина, от фобии, тревожност, свръхценни идеи, неврози, депресии и други психични заболявания. Наистина психотерапията понякога може да е продължителен и скъпоструващ процес. Но, помислете си, каква е цената на това да се чувстваш добре, да разбереш себе си и какво искаш от живота си, да можеш да спиш нормално, да не си тревожен, да се излекуваш от фобиите си, от депресията, да разрешиш сексуалните си проблеми? Има ли цена излекуването на тези страдания? Кои са тогава “лудите”? Тези, които търсят лек за болката си, била тя и психическа, или тези които стоят цял живот в очакване да се случи “чудото”?

Ако страдате или просто се чувствате зле, не чакайте дълго проблемите ви да се задълбочат. Стремежът на всяко живо същество е към удоволствие – физическо, психическо и всякакво. Психотерапията и, надявам се, аз, можем да ви помогнем: 

» Да бъдете по-енергични

» Да бъдете по-оптимистични

» Да бъдете по-осъзнати

» Да се обичате и да обичате повече

» Да развиете качествата, които ще ви донесат благоденствие

» Да развиете творческите си способности

» Да живеете в хармония и в мир със себе си

» Да дадете простор на духовните си търсения

» Да развиете по-голяма увереност в собствените си сили

» Да изпитвате себеуважение

» Да реализирате пълния си потен­циал

» Да бъдете проактивни

» Да имате по-пълноценни и удво­летворяващи взаимоотношения

» Да управлявате стреса, вместо той да управлява вас

» Да изпитвате най-вече РАДОСТ от живота!

Ако имате някои от горните проблеми и бихте искали да ги разрешите, както и да подобрите качеството си на живот, моля, обадете се на телефон: 0885 26 44 00, 678-995-8801 за USA; E-mail: sbankova@yahoo.com.

За психотерапията онлайн може много да се говори. Някои случаи не могат да бъдат подпомогнати онлайн и е необходима лична консултация. Сесиите, които се провеждат по skype, са за ваше удобство. Моля, свържете се с мен, за да уговорим удобен за вас ден и час и да определя дали скайп сесиите са подходящи за вас или е необходима лична консултация. 

 Светла Банкова

психолог и психотерапевт

0885 26 4400

Хормони на щастието

Хормони на щастието и… как да си ги набавим сами? Химия и хормони …

Как да се справим с постоянната тревожност?

Постоянна тревожност (“генерализирана тревожност”). Методи  за справяне …

Порно и еректилна дисфункция

Психосоматика на секса. Порно и еректилна дисфункция (Porn induced erectile …