Моята Философия за нещата от живота

Психологически проблеми на личността. Моята философия, това което знам, че работи, това в което вярвам

♥ Човекът не бива да бъде поправян. Той е това, което е, и това е достатъчно. Миналото е минало и, в този смисъл, няма значение. Това вече се е случило и не може да бъде поправено. Най-важно е какво се случва “Тук и сега”.

bgsvetla Емоциите хранят мисълта и мисълта храни емоциите. Кръгът може да бъде прекъснат чрез избиране на емоциите или избиране на мислите. И двете са напълно възможни. В този смисъл определени мисли или емоции могат да бъдат поощрявани или избирани.

Пре-преживяването на емоции и травми не води непременно до подобряване на състоянието. 

♥ Целта на нашето съществуване е удоволствието във всичките му форми и прояви. Щастие е това, което искаме. 

♥ Творчеството във всичките му форми е неделима част от нашето съществуване. Ако си забраняваме да бъдем креативни или сме забравили как, това може да доведе до заболявания – физически или психически.

Страданието е избор. Може да изберете нещо друго. 

Чрез избиране на положителни мисли ние привличаме положителни преживявания. Човек може да бъде щастлив или нещастен, въпрос на избор.

Съществуват три начина за разрешаване на проблемна ситуация от всякакъв род:

– ре-позициониране, т.е съсредоточаване върху положителните характеристики на даден човек или ситуация и в този смисъл провокиране на доброто като цяло; по друг начин наречено, смирение. 

–  напускане на проблемната ситуация или човек.

– промяна от наша страна, което ще доведе до промяна на ситуацията или на отсрещния човек. Когато се промени един компонент на системата, това води до промяна на взаимодействията в цялата система. 

Няма грешно решение и всичко, което се случва, е положително и има смисъл в цялостната схема на живота. В този смисъл всяко едно решение е правилно и в крайна сметка води до личностново и характерово израстване в една или друга посока. Не вземането на решение обаче също е избор. Тогава Вселената ще го направи вместо нас рано или късно, защото всяко страдание има граница на насищане. 

♥ Човек сам по себе си е най-важното нещо в собствения си живот. Когато фокусът бива изместен, това води до недоволство и страдание. 

♥ Упражняването на удоволствия от всякакъв род в крайна сметка води до привличането на положителна енергия за всеки един проект и благоприятно разрешаване на всяко напрежение.

♥ Удоволствията се менят. Нещо, което ни е доставяло удоволствие преди, може вече да не ни доставя удоволствие. Човек трябва да изхвърля тези удоволствия/неудоволствия, хора, предмети и действия, които не обслужват неговите цели и философия на живот в момента и да освобождава място за нови такива.

♥ Природата не търпи празни пространства, както и две неща не могат да запълват само едно място по едно и също време.

♥ Всяко наличие на болка от какъвто и да е вид, телесна или душевна, е показател за необслужване на собственото удоволствие.

♥ Смехът е здраве. Напълнете живота си със смях и бъдете с хора, които ви карат да се смеете.

♥ Когато нещата са извън ваш контрол и не можете нищо повече да направите, доверете се на Вселената да свърши тази работа вместо вас.

♥ Парите са необходимо средство за доставяне на удоволствия, но сами по себе си не могат да бъдат цел. Т.е. трябва да им се даде коридор за преминаване под формата на намерение или наличие на проект, мечта, желание.

♥  От две злини винаги избирайте тази, която не сте пробвали досега.

♥ Повечето хора са “невинни”. В 99.9% от случаите те не искат да ви наранят, обидят, засегнат, унижат или ядосат. Каквото и да казват или правят, то е поради техни собствени причини: да се почувстват важни, съществени, могъщи, можещи или каквото и да е друго. Проявете разбиране и вашите проблеми ще изчезнат наполовина.

Заместете “реагирането” с “правенето”. Под реагиране имам предвид ядосване, тревожене, стресиране, притесняване. Вие избирате как да тълкувате и мислите върху нещата, които ви се случват. В този смисъл може да изберете да не реагирате с гняв, тревожност и притеснение, а да ги замените с “действия”, които могат да предотвратят горепосочените “реакции”.

♥Опрощаването е важен психически процес, който изчиства като метла наследствата от стари огорчения и травми. Прощавайте, затваряйте ситуации и продължавайте нататък. Това не означава, че сте забравили, просто емоционално вече не сте уязвими. 

♥ Не се вземайте толкова насериозно. Прекаленото задълбаване в някакви житейски ситуации пречи на процеса на израстване.

♥ “Dare something worthy”. Ако ще си поставяте някаква цел, нека тя да си заслужава. Целете се в големи неща и нависоко, чудеса се случват всеки ден. Когато човек има смисъл на живота, всяко “как” си губи значението. (поне известният психолог Виктор Франкъл така твърди). 

♥ Зарежете “multitasking”, т.е правенето на няколко неща едновременно. Вече не е модерно. Не се опитвайте да четете книга, гледате телевизия и говорите с партньора си едновременно. И от трите няма да разберете нищо, а само ще се натоварите и стресирате. Незабележимо, но трайно.

♥ Не виждам никакъв смисъл в това да оперирам един крак, ако просто трябва да извадя един трън. Същият принцип се прилага в Life Coaching срещу психотерапията или съвместно с нея.

♥ Любовта към себе си или липсата на такава лежи в основата на повечето проблеми. И най-вече липсата на себеоценка или лошата такава. Всичко останало са украшения към тортата.

♥ Любовта в крайна сметка може да излекува всяко страдание, телесно и душевно. Когато няма кой да ви я даде, дайте си я сами на себе си.

♥ Няма нищо, което да не може да бъде оправено със солена вода. Под формата на сълзи, пот или море. Понякога и трите заедно. 

♥ Вникването в детайлите на това, което правите всеки час, минута от деня и простото им осъзнаване, присъствието ви в “тук и сега” са един от най-важните ключове за решаване на всякакви недоразумения, проблеми и нещастия. Медитирайте. Това е напълно безплатно и безвредно лекарство.

♥ Депресията или нейните форми са прекалено вглъбяване в себе си, а понякога и зле потисната агресия. Често може да се излекува просто с “действие” и отместване на погледа към други неща от живота.

♥ Хиперактивността, стресът и тревожността се характеризират с прекалено действие и изнасяне към другите и навън. Обикновено се оправят със събиране в себе си – проста медитация и др. форми на вглъбяване и неправене, т.е. “правене на нищо”.

♥  Природата зарежда енергийно, мислено и физически. Когато сте зле, отидете там. Спортът – също. Не ги пренебрегвайте.

♥ Намирането на златната среда и на баланса е невъзможно, а и нежелателно. Равновесието на две везни е мъртвата точка, в която няма израстване и прогрес. Неравновесието ражда прогрес във всяка област.

♥ Заменете “имането” с “бъденето”. Бъдете, вместо да се стремите да имате. Да “бъдеш” винаги е носило повече щастие от да “имаш”.

♥ Всяко чувство и емоция са преходни, както доброто, така и лошото. Ако в момента се намирате по средата на някакво изключително хубаво преживяване, насладете му се възможно най-много. То ще си отиде. Ако пък се борите с някакво негативно преживяване, бъдете търпеливи, защото също ще си отиде.

♥ Интроспекцията и прекаленото задълбаване могат да разрушат способността на хората да разрешават проблемите си. Губи се общият, логически поглед върху живота като цяло и това, което е важното.

♥ Вие сте най-важният човек в живота си. Следователно обичайте себе си пълно и безусловно.

♥Внимавайте какво мислите. Мислите стават думи. Думите се превръщат в действия. Действията се превръщат в навици. Навиците стават характер. В крайна сметка характерът определя съдбата ни. Така че как и какво мислите, в крайна сметка, определят съдбата ви.

♥ Знайте, че за какъвто се мислите, такъв ще станете. Плахите мисли правят човека плах. Уверените мисли правят човека уверен. Неуверените – слабохарактерен. Решителните – силен. Целенасочените – целеустремен. Неосъществимите – непрактичен. Безнадеждните – безпомощен. Самосъжалителните – окаян. Възторжените – енергичен. Нежните – любвеобвилен. А визията за успешност – правят човека успял. 

♥ Вие носите отговорност за себеоценката си, за представата за себе си и Вие сте отговорни за създаването и поддържането й. В този смисъл, ценете се постоянно. Още повече, обичайте се!

Психология и психологически консултации
Психологически проблеми на личността. Моята философия за живота.
Психология
Психологически проблеми на личността. Моята философия за живота.
Description
Вие сте най-важният човек в живота си. Обичайте себе си безусловно. Всяко чувство и емоция са "И това ще мине". Заменете "имането" с "бъденето".
Светла Банкова

Хормони на щастието

Хормони на щастието и… как да си ги набавим сами? Химия и хормони …

Как да се справим с постоянната тревожност?

Постоянна тревожност (“генерализирана тревожност”). Методи  за справяне …

Порно и еректилна дисфункция

Психосоматика на секса. Порно и еректилна дисфункция (Porn induced erectile …