За мен

Светла Банкова - психолог, психотерапевт и Life Coach

Светла БанковаЗдравейте и добре дошли в моя сайт BezProblemi.com! Аз съм Светла Банкова и се надявам, че мога да ви бъда полезна в много отношения!

Първо няколко думи за мен. Разбрах, че искам да бъда психолог и да помагам на хората, когато бях на 18 години. Всичко се случи съвсем случайно, след прочитането на една книга на Зигмунд Фройд – “Отвъд принципа на удоволствието”. Четох тази книга дълго и продължително, защото ми беше трудно тогава напълно да я разбера. Но когато я прочетох, бях убедена, че това е моето призвание (и все още мисля така!). Животът обаче имаше други планове за мен, така че пътят ми към психологията доста се удължи. Но Вселената, както се оказва, си знае работата! 🙂

Учила съм психология,  психотерапия, психосоматика и свързани с тях науки повече от 20 години и продължавам да се уча. Голяма част от обученията ми са били в чужбина, на езици, различни от българския. Този процес продължава и днес, защото колкото повече уча, толкова повече разбирам колко малко знам! Човешката душа е необятна вселена и толкова са и методите в психологията и психотерапията! А психотерапията, мисля, е най-ефективна на майчиния ни език.

Ако трябва да се придържам към протокола, мога да кажа, че имам Mагистърска степен по Психология от American Public University, West Virginia, USA. Оказа се, че ние, психолозите, както докторите и адвокатите, за да практикуваме в чужди държави, е необходимо да сме завършили в тях, и това е единственият начин. Мога с гордост дори да кажа, че издържах и най-страшният изпит по Counseling на National Board of Certified Counselors в САЩ (и след това си тръгнах за България, защото май коренът се оказа по-силен от амбициите ми).

Психологията обаче, сама по себе си, не е достатъчна, за да можеш да помагаш на хората. Може да знаеш много на теория, но нищо на практика. В България има прекрасни университети, които обучават психолози, но това е чисто и само теория. Психотерапията дава инструментите за работа с клиенти и как точно да им помагаш. Затова специализирах психотелесна психотерапия – четиригодишен курс по Aналитична Психотерапия към Westdeutsche Akademie, Лугано, Швейцария. Това обучение го има изцяло в България в момента и се провежда от Института по Психотелесна психотерапия, на който дори имах честта да бъда Изпълнителен директор в продължение на две години. В момента, благодарение на мои колеги, които го управляват успешно, този Институт е признат от Европейската Асоциация по Психотелесна терапия и е вече с  25-годишна история.

Сякаш тези обучения не ми бяха достатъчни, и реших също да се обуча в Life Coaching или така нареченият в България “треньор за личностно развитие”. Това беше една прекрасна професионална и полезна придобивка, която ми донесе лиценз от “Coach Training Alliance”, USA, специалност Life Coaching и Career Management по акредитираната програма от International Coaching Federation. Завършила съм също и икономика към УНСС, специалност “Маркетинг и мениджмънт”, както и специализиран курс по Интернет маркетинг към Internet marketing center, Канада, което днес ми служи да помагам на колегите ми психотерапевти да създават качествен и етичен психотерапевтичен бизнес. 

Всяка година участвам в най-различни професионални курсове: когнитивна и поведенческа терапия към Оксфордския университет, фамилни констелации, холотропно дишане, Емоционална техника на освобождаване, краткосрочни терапии, арт терапия, както и конференции на Европейската Асоциация по Психосоматика, Европейската Асоциация по Интегративна психотерапия, Европейска Асоциация по психотелесни терапия и много други. Психолозите сме задължени (а според мен и трябва) да се обучаваме непрекъснато (т. нар. continuing education), за да познаваме нови психотерапевтични методи и да сме максимално полезни на клиентите си. 

Мога да кажа, че зад гърба си имам вече над 20 години опит в областта на психологията и психотерапията и съм изключително благодарна на проф. Валдо Бернаскони (основател на неорайхианската психотелесна терапия), който преди 20 години ми отвори вратите на връзката между тяло и психика.

Аз съм и психосоматик. По вярване, усещане и религия. Психосоматиката все повече се превръща в моя “тясна специалност” и моя страст. Вярвам, че е време медицината и психологията да си подадат ръка в името на здравето на човека, психично и физическо. Написала съм няколко книги в областта на психосоматиката и по-специално автоимунни заболявания на щитовидната жлеза, Хашимото и Базедова болест. Вярвам в психосоматиката и в това, че болестите на тялото са първо болести на душата.  Повече информация за книгите ми (които, за съжаление, за момента са само на английски) можете да намерите на http://gravesdiseasecure.com/books.

Член на Българската Асоциация по психотерапия (БАП), Българско неорайхианско дружество по психотерапия (БНДП), както и на Европейската Асоциация по Психосоматична Медицина (EAPM), SEPI (Общество за изследване на психотерапевтичната интеграция) и Европейската Асоциация по Интегаривна психотерапия (EAIP). Спазвам и уважавам техните принципи и етичен кодекс. Основател на “Институт по психосоматика и интегративна психотерапия”, който е първия по рода си институт, обучаващ студенти психолози в психосоматика и интегративна психотерапия. Работи върху създаването на Интегративен психосоматичен модел на болестта, който да бъде приложен за различни психосоматични симптоми и проблеми. 

Това би била една доста скучна автобиография, ако не кажа че се интересувам още от множество алтернативни терапии, практикувам за себе си Рейки, енергийна медицина и биоенергетика, фотография, ароматерапия и билколечение и аржентинско танго (това последното си е моята лична терапия). Всъщност съм един обикновен човек, който вярва, че повечето неща, метафорично казано, могат да се разрешат със солена вода: под формата на сълзи, пот или солен океан (а понякога и трите заедно) 🙂 .

Ще се радвам, ако моите знания и умения Ви помогнат по пътя, по който вървите!

Светла Банкова,

психолог, психотерапевт и психосоматик

0885 2644 00

Хормони на щастието

Хормони на щастието и… как да си ги набавим сами? Химия и хормони …

Как да се справим с постоянната тревожност?

Постоянна тревожност (“генерализирана тревожност”). Методи  за справяне …

Порно и еректилна дисфункция

Психосоматика на секса. Порно и еректилна дисфункция (Porn induced erectile …