Как да лекуваме болките в кръста

Как да лекуваме болките в кръста

Болки в гърба

За “мигрената” в кръста. Или как психологията може да помогне да излекуваме болките в гърба.

Не беше чак толкова отдавна, че да се забрави. Просто се събудих един ден преди няколко години с такива болки в кръста и гърба, които не можех да опиша. Не си спомнях да съм правила кой знае какво, не бях се натоварила, не бях вдигала тежко и не бях чистила усърдно. Нямаше никаква реална причина, а тези болки почти ме приковаха в леглото за следващите няколко месеца. Слагах топло, студено, разтягах се и спах на пода. Мазах се с всякакви мазила, мускулни релаксанти и пих още повече. Купих си Космодиск. Отидох на лекар да ме снимат от всякъде, но нямаше никаква сериозна причина. Ходих на масажист и правилец, а три пъти в седмицата в продължение на един месец ме наместваше специалист (т.нар. хиропрактор). Нищо не носеше сериозно облекчение. Проблемът се влошаваше – не можех вече да слизам по стълбите, дори не можех да си изхвърля кофата за боклук. Трябваше да си повдигам единия крак с ръка, за да вляза в колата. Добре, че колата беше автоматик. Не вършех почти никаква физическа дейност, спрях да спортувам и изобщо се парализирах от страх. Да не би проблемът да стане по-сериозен. Интересно, че това не ми пречеше иначе да ходя. Веднъж стъпила на пътя, нямах проблеми да се движа. И най-странното – не ми пречеше и да танцувам, и при това на високи токове.

Очите за моята болка, така да се каже, ми отвори една приятелка. Предложи да прочета една книга, наречена “Избави се от болките в гърба” на Д-р Джон Сарно. Който не само че беше лекар, но и директор на центъра по Ребихалитационна медицина в Ню Йорк, т.е човек, на когото може да се вярва. Много се съмнявах, че една книга може да ме излекува, но естествено, си я купих. Още с първите изречения докторът ме потресе – твърдеше, че болката ми всъщност е емоционална и в някои случаи само прочитането на тази книга може да ми донесе така жадуваното излекуване. Моля? Но имайки предвид факта, че не ми бяха останали много други възможности, пък и бях станала подозрителна по отношение на липсата на болка по време на танци и в някой други случаи, реших че няма какво да губя. Още повече че това беше по моята “специалност”, психосоматиката. Но както на всички е известно, обущаря ходи бос. 

Теорията на Д-р Сарно всъщност се състоеше в това, че мозъкът “казва” на нервната ми система да намали притока на кръв към мускулите, за да причини тази болезнена депривация за кислород, и то за да отвлече вниманието ми от някои неприятни емоции като например страх, гняв и тревожност, с които моят ценен мозък (или съзнание) предпочита да не се занимава (по една или друга причина). Пак тези емоции! Този път добре ги бях скрила, за да доведат до такива ужасни болки. Истината е, че когато човек изпитва болка, тя превзема цялото му съзнание и просто не остава място за други неща. Всичко друго отива на заден план и няма никакво значение. Но когато човек изпитва удоволствие (в моя случай удоволствието бяха танците), тази болка бива замъглена. 

Сарно още въвежда термина “синдром на напрежение на миозита” (TMS), за което той предписва едно по-задълбочено изследване на душевния мир с цел разкриване и “признаване” (ако не излекуване) на тези вредни за физическото ми здраве емоции.

Теорията му се потвърждава от две изследвания, които той провежда през 1980-те години (от тогава той написва доста книги по темата, които аз впоследствие прочетох, но вече е 93- годишен и не приема пациенти). Установено е, че психотерапията всъшност е помогнала на 67% от всичките му пациенти с болки в кръста и гърба, без да се стига до инвазивни процедури като операция например. Но независимо дали имате дископатия или неидентифицирани болки в гърба, горещо ви препоръчвам да се запознаете с този материал. 

Дали на мен ми помогнаха тези методи? Определено да. Дадох си сметка кое ме е дразнило изключително много, за какво съм страдала и какво съм преживявала. Признах си някои емоции и чисто психологически страхове (защото да, всички сме хора и имаме такива). Предприех някои необходими стъпки и промени в живота си… и… престанах да се страхувам да се движа, което беше останалата част на проблема. Започнах да плувам, да ходя и да не се “щадя” от страх, че болките могат да станат по-силни. И те спряха. 

Дали препоръчвам на хора, които страдат от болки в кръста, гърба, раменете и т.н. да погледнат “зад” чисто медицинската диагноза? Определено. Може да си спестите доста болки, пари за лекарства, вероятно сериозни операции и ходене по лекари. 

Дали има една-единствена рецепта, която може да се приложи за всеки? Едва ли. Иначе щях да ви я споделя точно тук, в тази статия. Всеки е различен и изживява различни емоции, има различни проблеми, които трябва да бъдат разрешени, за да може да се постигне физическото оздравяване. Освен това трябва да сте готови да направите доста промени в живота си.

Дали психологическият подход е за всеки? Не съм сигурна. Има хора, които винаги ще вярват, че физическите страдания са си просто такива и само традиционната медицина може да помогне. Те никога няма да искат и да могат да видят връзката душа-психика-тяло. На тях препоръчвам да се придържат към каквото вярват.

Дали аз мога да ви помогна? Силно се надявам! Не само като професионалист, но и като човек, който е бил “там” и знае какво изпитвате. 

Но само от вас зависи да направите следващата крачка към оздравяването. 

Светла Банкова

0885 26 44 00

Референции:

“Избави се от болките в гърба” – Д-р Джон Сарно

Библиография на английски език:

  • Sarno, John E. (1982). Mind Over Back Pain. Berkley Trade. ISBN 0-425-08741-7.
  • Sarno, John E. (1991). Healing Back Pain: The Mind-Body Connection. Grand Central Publishing. ISBN 0-446-39230-8.
  • Sarno, John E. (1998). The Mindbody Prescription: Healing the Body, Healing the Pain. Warner Books. ISBN 0-446-67515-6.
  • Sarno, John E. (2006). The Divided Mind: The Epidemic of Mindbody Disorders. Harper Paperbacks. ISBN 0-06-085178-3.

Хормони на щастието

Хормони на щастието и… как да си ги набавим сами? Химия и хормони …

Как да се справим с постоянната тревожност?

Постоянна тревожност (“генерализирана тревожност”). Методи  за справяне …

Порно и еректилна дисфункция

Психосоматика на секса. Порно и еректилна дисфункция (Porn induced erectile …