За мен

Светла Банкова- психолог, психотерапевт и Life Coach

Светла БанковаЗдравейте и добре дошли в моят сайт BezProblemi.com! Аз съм Светла Банкова и се надявам се че мога да ви бъда полезна в много отношения!

Първо няколко думи за мен. Разбрах, че искам да бъда психолог и да помагам на хората когато бях на 18 години. Всичко се случи съвсем случайно, след прочитането на една книга на Зигмунд Фройд “Отвъд принципа на удоволствието”. Четох тази книга дълго и продължително, защото ми беше трудно тогава напълно да я разбера. Но когато я прочетох, бях убедена че това е моето призвание (и все още мисля така!). Живота обаче имаше други планове за мен, така че пътя ми към психологията доста се удължи. Но Вселената, както се оказва, си знае работата! 🙂

Учила съм психология,  психотерапия, психосоматика и свързани с тях науки повече от 10 години, и продължавам да се уча. Голяма част от обученията ми са били в чужбина, на езици различни от българския. Този процес продължава и днес, защото колкото повече уча, толкова повече разбирам, колко малко знам! Човешката душа е необятна вселена, и толкова са и методите в психологията и психотерапията! А психотерапията мисля, е най- ефективна на майчиния  ни език.

Ако трябва да се придържам към протокола, мога да кажа че имам Mагистърска степен по Психология от American Public University, West Virginia, USA. Оказа се, че ние психолозите, както докторите и адвокатите, за да практикуваме в чужди държави, е необходимо да сме завършили в тях, и това е единственият начин. Мога с гордост дори да кажа, че издържах и най- страшният изпит по Counseling на National Board of Certified Counselors в САЩ (и след това си тръгнах за България, защото май корена се оказа по- силен от амбициите ми).

Психологията обаче, сама по себе си, не е достатъчна за да да можеш да помагаш на хората. Може да знаеш много на теория, но нищо на практика. В България има прекрасни университети, които обучават психолози, но това е чисто и само теория. Психотерапията ти дава инструментите за работа с клиенти и как точно да им помагаш. Затова специализирах психотелесна психотерапия- четиригодишен курс по Aналитична Психотерапия към Westdeutsche Akademie, Лугано, Швейцария. Това обучение го има изцяло в България в момента и се провежда от Института по Психотелесна психотерапия, на който дори имах честта да бъда Изпълнителен директор две години. В момента, благодарение на мои колеги, които го управляват успешно, този Институт е признат от Европейската Асоциация по Психотелесна терапия и е вече с  20 годишна история.

Сякаш тези обучения не ми бяха достатъчни, и реших също да се обуча в Life Coaching, или така нареченият в България “треньор за личностно развитие”. Това беше една прекрасна професионална и полезна придобивка, която ми донесе лиценз от “Coach Training Alliance”, USA специалност Life Coaching и Career Management, по акредитираната програма от  International Coaching Federation. Завършила съм също и икономика към УНСС, специалност “Маркетинг и мениджмънт”, както и специализиран курс по Интернет маркетинг към Internet marketing center, Канада, което днес ми служи да помагам на колегите ми психотерапевти да създават качествен и етичен психотерапевтичен бизнес. 

Последно, но не на последно място, мога да кажа че съм психосоматик. Това все повече се превръща в моя “тясна специалност” и моя страст. Вярвам, че е време медицината и психологията да си подадат ръка, в името на здравето на човека, психично и физично.  

Всяка година участвам в най- различни професионални курсове: когнитивна и поведенческа терапия към Оксфордския университет, фамилни констелации, холотропно дишане, Емоционална техника на освобождаване, краткосрочни терапии, арт терапия и много други. Психолозите сме задължени да се обучаваме непрекъснато (т. нар. continuing education), за да се учим на нови методи и да сме максимално полезни на клиентите си.

Мога да кажа че зад гърба си имам вече близо 20 години опит в областта на психологията и психотерапията и съм изключително благодарна на Проф. Валдо Бернаскони, които преди 20 години ми отвори вратите на психотелесната психотерапия.

Аз съм психосоматик. По вярване, усещане и религия. Психосоматиката все повече се превръща в моя “тясна специалност” и моя страст. Вярвам, че е време медицината и психологията да си подадат ръка, в името на здравето на човека, психично и физично. Написала съм няколко книги в областта на психосоматиката, и по- специално автоимунни заболявания на щитовидната жлеза, Хашитомото и Базедова болест. Вярвам в психосоматиката и в това, че болестите на тялото са първо болести на душата.  Повече информация за книгите ми (които за съжаление за момента са само на английски) можете да намерите на http://gravesdiseasecure.com/books.

Член съм на Българската Асоциация по психотерапия (БАП), Българско неорайхианско дружество по психотерапия (БНДП), както и на Европейската Асоциация по Психосоматична Медицина (EAPM) и спазвам и уважам техните принципи. 

Това би била една доста скучна автобиография, ако не кажа че се интересувам още от множество алтернативни терапии, практикувам Рейки, енергийна медицина и енергийна психология, фотография, ароматерапия и билколечение и аржентинско танго (това последното си е моята лична терапия). И съм всъщност един обикновен човек, който вярва, че повечето неща могат да се разрешат със солена вода: под формата на сълзи, пот или солен океан (а понякога и трите заедно).

Ще се радвам, ако моите знанията и умения Ви помогнат по пътя по който вървите!

Светла Банкова,

психолог, психотерапевт и психосоматик

0885 2644 00

Самоубийството, или последният вик за любов. In memorandum.

Самоубийството, или последният вик за любов. In memorandum. „Самоубийство“ …

Конферентен разговор “Панически атаки”

Здравейте всички, които се интересуваха от диагностика на паническо …

Семинар “Психотерапията като бизнес”

Здравейте колеги! Заповядайте на семинар на тема “Психотерапията …