За мен

Светла Банкова- психолог, психотерапевт и Life Coach

Здравейте и добре дошли в моят сайт BezProblemi.com! Надявам се че ще ви бъде полезен в много отношения!

Първо няколко думи за мен. Разбрах, че искам да бъда психолог и да помагам на хората когато бях на 18 години. Всичко се случи съвсем случайно, след прочитането на една книга на Зигмунд Фройд “Отвъд принципа на удоволствието”.  Четох тази книга дълго и продължително, защото ми беше трудно тогава напълно да я разбера. Но когато я прочетох, бях убедена че това е моето призвание (и все още мисля така!). Живота обаче имаше други планове за мен, така че пътя ми по психология доста се удължи. Но Вселената, както се оказва си знае работата! 🙂

Учила съм психология,  психотерапия и свързани с тях науки повече от 10 години, и продължавам да се уча. Голяма част от обученията ми са били в чужбина, на езици различни от българският. Този процес прадължава и днес, защото колкото повече уча, толкова повече разбирам колко малко знам! Човешката душа е необятна и толкова са и методите в психологията и психотерапията!

Ако трябва да се придържам към протокола мога да кажа че имам Mагистърска степен по Психология от American Public University, West Virginia, USA. Оказа се, че ние психолозите, както докторите и адвокатите, за да практикуваме в чужди държави, е необходимо да сме завършили в тях, и това е единственият начин. Мога с гордост дори да кажа че издържах и най- страшният изпит по Counseling на National Board of Certified Counselors в САЩ (и след това си тръгнах за България, защото май корена се оказа по- силен от мен).

Психологията сама по себе си обаче не е достатъчна за да да можеш да помагаш на хората. Може да знаеш много на теория, но нищо на практика. В България има прекрасни университети, които обучават психолози, но това е чисто и само теория. Психотерапията ти дава инструментите за работа. Затова специализирах психотелесна психотерапия- четиригодишен курс по Aналитична Психотерапия към Westdeutsche Akademie, Лугано, Швейцария. Сега това обучение го има изцяло в България и се провежда от Института по Психотелесна психотерапия, на който дори имах честта да бъда Изпълнителен директор две години. В момента благодарение на мои колеги които го управляват успешно, този Институт е признат от Европейската Асоциация по Психотелесна терапия и е вече на 20 години.

Сякаш тези обучения не ми бяха достатъчни и реших също да се обуча и в Life Coaching, или така нареченият в България “треньор за личностно развитие”. Това беше една прекрасна професионална и полезна придобивка, която ми донесе лиценз от “Coach Training Alliance”, USA специалност Life Coaching и Career Management, по акредитираната програма от  International Coaching Federation.

Допълнително всяка година участвам в най- различни професионални курсове: когнитивна и поведенческа терапия към Оксфордския университет, фамилни констелации, холотропно дишане, Емоционална техника на освобождаване, краткосрочни терапии; арт терапия и много други. Психолозите всъщност сме задължени да се обучаваме непрекъснато (т. нар. continuing education) за да се учим на нови методи и да сме максимално полезни на клиентите си.

Мога да кажа че зад гърба си имам вече над 15 години опит в областта на психологията и психотерапията и съм изключително благодарна на Проф. Валдо Бернаскони, които преди повече от 15 години ми отвори вратите на психотелесната психотерапия.

Междувременно написах няколко книги в областта на психосоматиката, и по- специално автоимунни заболявания на щитовидната жлеза, Хашитомото и Базедова болест. Вярвам в психосоматиката и в това, че болестите на тялото са първо болести на душата.  Повече информация за книгите ми (които за съжаление са още само на английски) можете да намерите на http://gravesdiseasecure.com/books.

Това би била една доста скучна автобиография, ако не кажа че се интересувам още от множество алтернативни терапии, практикувам Рейки, енергийна медицина и енергийна психология, фотография, ароматерапия и билколечение и Аржентинско танго (и това последното си е моята терапия). И съм всъщност един обикновен човек, който вярва, че повечето неща могат да се разрешат със солена вода: под формата на сълзи, пот или солен океан (а понякога и трите заедно).

Ще се радвам ако моите знанията и умения Ви помогнат по пътя по който вървите!

Светла Банкова,

психолог и психотерапевт

0885 2644 00

Секс и удоволствие

Жените и желанието. (Секса като недоговорено удоволствие. Или какво …

Психосоматика на душата: Workshop в Лондон

Психосоматика на душата. Може ли душата да говори? Чувства и емоции, …

Семинар: Психосоматика на Хашимото и Базедова болест

Психосоматика на щитовидна жлеза: Болест на Хашимото и Базедова болест …