Психотерапия без граници- онлайн психотерапия

Svetla1118Психологически консултации за българи, живеещи в чужбина. Онлайн психотерапия. 

 Дали преместването да живеем в друга държава може да реши всичките ни проблеми? Най- вероятно не. Повечето българи живеещи в чужбина, са предприели тази стъпка по множество причини: финансови и материални, по- добро бъдеще за деца им, по- добри възможности за развитие и израстване в кариерата, желание да намерят партьор в живота.

Но дали географската смяна на местоположението ще реши другите ни проблеми и въпроси като самота, депресия, тревожност, безсъние, хроничните болести ,които си носим с нас където и да отидем? Едва ли…

Говоря като човек, който също е живял 15 години в чужбина и е минал по целия този път. Не  беше никак лесно, и все още не е сега, когато пак съм в България. 

Живота в чужбина се превръща в един непрекъснат преход: свикване с нова работа, нови порядки, непрекъснат стрес за оцеляване, поне в началото. Засилват се и тъгата по родината, по всичко онова българско и родно, от което сме избягали в началото.

Оставили сме приятели, родители, деца и роднини, направени и обзаведени къщи и домове. Събрали сме си живота в два куфара, понякога и по- малко.

Новата култура е съвсем различна, и няма как да не преминем през “културен шок”. Това което може да се прави в България, там не е прието, и обратното. И това ако не е предизвикателство!

Типично е да изпитвате самота, отегчение или депресия, в определени случай. Може също да се тревожите за много неща, колкото и материално да сте задоволени!

Може да изпитвате чувство за вина, ако не сте до близките си, когато имат най- голяма нужда от вас. Това е особено валидно, ако сте оставили стари или болни родители, или пък деца в училищна възраст. Защото нищо и никой не може да замени вашето лично присъствие “там”, у дома. Чувствате се “разкрачени”, а понякога дори “разкъсани” между това което трябва да направите и това което не можете.

Семейни и партьорски отношения се разпадат, или просто боксуват. Стреса от преместването взема своя дан, особено ако връзката е имала проблеми и преди самото заминаване за чужбина. Тогава и проблемите във връзката лъсват най-ясно.

За тези, които не са семейни и са се надявали да намерят своята половинка някъде навън, разочарованието може да е още по-голямо, защото все не срещат човека с когото биха искали да изживеят живота си заедно. 

Типични са и компромисите с кариерата и работното място – много квалифицирани и интелигентни българи с висше образование са принудени да работят нискоквалифицирани професии, които независимо че са финасово изгодни не ни носят удоволетворение. И как ли? Истината е, че заминавайки в чужбина много българи започват от най- ниското стъпало (изключвам някои професии, които са добре платени навсякъде). Започваме да се питаме кое е по-страшно: емоционалната или материалната мизерия ?

В един момент се чувствате, че не сте вече нито за “тук”, нито за “там”. А някъде по средата. 

Тревожността, стреса и депресията могат до доведат до психосоматични заболявания, и това особено важи за всякакъв вид авто – имунни заболявания. В много случаи лекарите ще ви кажат, че сте физически здрави и няма причина за симптомите, които изпитвате. Но всъщност има, и това е емоционалното страдание или емоционална травма, което дори и най- модерните и съвременни медицински уреди няма как да уловят.

Психосоматичните симптоми може да са много и различни: виене на свят, проблеми с корема, болки в кръста, хронични настинки, сърцебиене (особено в покой), болки с неизяснен произход (днес ви боли едно нещо, утре друго), високо кръвно налягане, нервност и раздранителност, безсъние и постоянна тревожност. Чувствате, че времето никога не ви стига и сте под постоянен стрес. Понякога ви се иска просто да се оплачете на някого, но няма на кого. 

Всичко това може да доведе до злоупотреба с различни вещества- цигари, алкохол или дори наркотици; злоупотреба с медикаменти, като хапчета за сън например; злоупотреба с храна- неядене или преяждане, качване на килограми и прекалено отслабване, проблеми със съня или недоспиване, проблеми с концентрацията, и каквото още ви хрумне, но за което няма чисто медицинско обяснение или една диагноза. 

Ако тези симптоми продължават от 3 до 6 месеца от вашето преместване в друга държава, то тогава можем да говорим за разстройството на приспособяването, съгласно класификацията на психологическите заболявания. 

Естествено, за всяка болка има лек. За всеки проблем – разрешение. Не е необходимо да страдате, емоционално или физически, и това може да се промени сравнително лесно, разбира се с вашето съдействие. 

Една от моите “тесни” специалности е помагането на българите в чужбина, отчасти защото самата аз съм била имигрант и съм запозната със спецификата на изживанията и предизвикателствата там, отчасти защото смятам, че разбирам човешката душа и това е моя професия.

Разбирам също, че колкото и добре да разбирате и говорите езика на държавата в която сте, едва ли терапия на този език ще бъде удачна. Никой не може да изкаже своите мисли, чувства и емоции по-добре, освен на своя матерен език. Да не говорим, че психотерапевтичните услуги “там” са непосилни като цена за повечето българи. 

На българите, които живеят в чужбина, предлагам онлайн психотерапия по скайп, което е най-удобния и удачен вариант в този случай. За повече информация оносно квалификациите ми като психолог и психотерапевт, както и опита ми в тази област, моля провере в “За Автора”

Дори при наличие на голяма часова разлика, както е със САЩ и Канада, това може да се разреши. Повечето мои клиенти, живеещи в чужбина, са просто хора, които в момента имат екзистенциални, човешки проблеми, които могат да се разрешат в рамките на няколко сесии. Разбира се, ако преценя, че проблемите ви са от по- сериозно естество, ще ви препоръчам други варианти за работа. 

Цената на една сесия от (50 минути) е 70 лв. и е стандартна за всички българи, независимо къде се намирате, т.е към вас няма да се прилага специално “ценово” отношение, тъй като работите в чужбина. Плащането става по банков път, Epay, или Paypal непосредствено преди самата сесия, а в случай, че сесията трябва да се пренасрочи- това става най- малко 24 часа преди самата сесия. Времето на всички е скъпо!  

Искренно се надявам да мога да помогна!

Това са контактите на които можете да се свържете с мен:

За България: (+359) 885 26 44 00

0885 26 44 00

Е mail: sbankova@yahoo.com

(не провеждам сесии по емайл, той служи само за уговаряне на сесия)

За USA: 678-995-8801

Skype name: dreamtango

Write a Comment

Вашият коментар:

Психосоматика на душата

Oневиняването на пациента. Когато душата не знае, тялото боледува. …

Самоубийството, или последният вик за любов. In memorandum.

Самоубийството или последният вик за любов. In memorandum. Самоубийство …

Новогодишна самотерапия

Новогодишна самотерапия. Нека се сбъдне това, за което мълчим! Има …