Магазин за желания. Приказка за желанията.

Магазин за желания. Приказка за желанията.

Приказка за желанията

Всички имаме желания, някои повече, други по-малко. Някои желания ни обсебват, други забравяме… в живота така се получава. Затова искам да ви заведа до един магазин за желания…. да си напазаруваме малко :). Приказката по-долу дойде при мен, незнайно откъде, тъкмо когато си бях позабравила желанията и ми помогна да си ги припомня отново.

(Автор незнаен, поне от мен):

“В периферията на Вселената имало едно магазинче. На него нямало табелка – някога тя била отнесена от ураган, а новият собственик решил да не закачва нова, защото всеки местен жител знаел, че в магазина се продават желания.

make-a-wishАсортиментът на магазина бил огромен.

Тук можело да се купи, на практика, всичко: огромни яхти, апартаменти, брак, пост вицепрезидент на корпорация, пари, деца, любима работа, красиво тяло, победа в конкурс, мощни коли, власт, успех и много, много други.

Единственото нещо, което не се продавало, били живота и смъртта – с това се занимавал Главният офис, който се намирал в друга Галактика.

Всеки, който бил дошъл в магазина, (а всъщност имало и такива желаещи, които нито веднъж не били влизали в магазина, а си останали удома и просто си желаели някакви неща) като първа стъпка искал да разбере каква е цената на неговото желание. Цените били различни. 

Например, любимата работа струвала да се откажеш от стабилността и предсказуемостта, готовност ти самостоятелно да планираш и структурираш своя живот, вяра в собствените сили и да си разрешиш да работиш там, където ти харесва, а не там, където трябва. 

Властта струвала малко повече: трябвало да се откажеш от някои свои убеждения, да умееш да намираш рационално обяснение за всичко, да умееш да отказваш на другите, да знаеш своята цена (и тя трябва да бъде достатъчно висока), да си разрешаваш да казваш “Аз”, заявявайки себе си, независимо от одобрението или неодобрението на околните.

Някои цени се оказали странни – брак било възможно да получиш почти без пари, обаче щастливият живот струвал много скъпо: персонална отговорност за собственото щастие, умение да получаваш удоволствие от живота, да знаеш своите желания, да се откажеш от стремежа да съответстваш на околните, умение да цениш това, което имаш, да си разрешиш да бъдеш щастлив, да осъзнаеш собствената си ценност и значимост, да се откажеш от бонусите на «жертвата», да поемеш риска, че ще се разделиш с няколко приятели и познати.

Не всеки, който идвал в магазина, бил готов да купи своето желание веднага. Някои, виждайки цената, веднага се обръщали и си тръгвали. Други, дълго време стояли в размисъл, пресмятайки какво имат в наличност и размишлявайки откъде биха могли да намерят още средства. 

wishes1Някой започвал да се оплаква от прекалено високите цени, молел да му направят намаление или се интересувал кога ще има разпродажба. А имало и такива, които давали всичките си спестявания и получавали заветното си желание, опаковано в красива шумоляща хартия.  Другите купувачи гледали щастливците със завист, клюкарствайки, че собственикът на магазина е техен познат и че са получили желанието си просто така, без каквито и да е усилия.

Често предлагали на собственика на магазина да намали цените, за да увеличи броя на купувачите. Но той винаги отказвал, тъй като от това биха пострадали качествата на желанията.

Когато го питали не се ли страхува, че ще се разори, той поклащал глава и отговарял, че във всички времена ще се намират смелчаци, които са готови да рискуват и да променят своя живот, ще се откажат от обичайния и предсказуем живот, които са способни да повярват в себе си, които имат сили и средства, за да заплатят за изпълнението на своите желания. 

А на вратите на магазина вече сто години имало надпис: 

”Ако твоето желание не се изпълнява, значи то още не е платено”.

Благодаря на непознатия автор за прекрасната приказка!

А на тези от вас, които все още имат неизпълнени желания, или са ги заровили някъде дълбоко, обадете се, за да ги намерим заедно! 🙂

Светла Банкова

0885 2644 00

 

Психология и психологически консултации
Магазин за желания. Или как се изпълняват желанията ни...
Психология
Магазин за желания. Или как се изпълняват желанията ни...
Description
За желанията, колко струват и как се изпълняват..За онези желания които чакат да бъдат изпълнени...
Светла Банкова

Хормони на щастието

Хормони на щастието и… как да си ги набавим сами? Химия и хормони …

Как да се справим с постоянната тревожност?

Постоянна тревожност (“генерализирана тревожност”). Методи  за справяне …

Порно и еректилна дисфункция

Психосоматика на секса. Порно и еректилна дисфункция (Porn induced erectile …