Лайф Коучинг, Здравен Коучинг и Кариера

Какво е лайф коучинг (Life Coaching) и как може да Ви помогне?

Понятията Life Coaching / Career Coaching са въведени за първи път в Америка преди повече от двадесет години с цел да запълнят все по нарастващата нужда от персонални и бизнес консултанти/ лични съветници, които не е задължително да бъдат психолози или психотерапевти. С това се отнема неудобството от отиване на психотерапевт когато няма специално психически проблеми или заболявания, както и финансовият и времеви аспект (психотерапията например изисква повече сесии които могат да продължат и месеци). Решаването на всекидневни, екзистенциални проблеми се превръща в нещо модерно и достъпно за всеки.

Разрешаването на проблемите чрез Life Coaching може да стане дори с 1-2 сесии- стига да сте наясно какво не е наред. Напоследък Life Coaching / Career Coaching стават изключително популярни и в Европа. За съжаление не успях да намеря точен български преводен термин, който да отрази същността на тези понятия но като цяло лайф коуча е треньор в живота и най- вече треньор на вашето личностно израстване. Международната Coach Федерация е най- големият световен ресурс за бизнес и професионални coaches и има над 11 000 членове в 80 страни в целият свят. Аз самата съм лицензирана от Coach Training Federation още през 2005, когато коучинга не беше толкова популярен. 

Коучинга бива няколко вида в зависимост към каква сфера от живота е ориентиран:

Лайф коучинг: Занимава се с това как да направи живота ви по- удоволетворителен и добър. Обсъжда проблеми най- вече от ежедневието, както и вашите духовни търсения. Помага ви във вашето личностно развитие. 

Кариерен коучинг: Предмет на този коучинг е вашата кариера, избора ви на работа, търсенето на такава, поготвя ви за интервюта и осигурява ресурси за вашият успех в кариерата като смяна на работа, подобряване на работоспособността, отношения с колеги и мениджъри. С две думи, помага ви да сте щастливи на работното ви място. 

Здравен коучинг: Занимава с подобряване на здравословното ви състояние, поддържането на такова, обсъжда диети и физически упражнения, занимава се житейските предизвикателства когато е налице хронично или друг сериозно занимание. Мотивира ви да живеете здравословен живот и ви държи отговорен от по отношение на решенията които сте взели за здравето си. 

Кой вид коучинг е най- добър за вас? Това разбира се зависи от предизвикателствата които стоят пред вас, както и какви са вашите цели. 

Да кажем че имате проблеми в кариерата, проблеми в работата, не може да си намерите работа или не сте доволни по някаква причина от тази която работите. Може също да не знаете каква точно работа искате, какво искате да кандидатствате или какво да специализирате.  Тогава си запазвате час и дискутираме само този проблем, т.е кариера и нищо друго. Не е необходимо да анализирате миналото си или да се занимавате с психични и емоционални травми (ако има такива). В коучинга се работи предимно с понятията “тук и сега” и какво ще се случи в бъдеще а не с какво е било.

Светла Банкова

 

Психология и психологически консултации
Лайф Коучинг. Life and Career Coaching.
Психология
Лайф Коучинг. Life and Career Coaching.
Description
Лайф Коучинга е сравнително ново понятие. Буквално преведено е "треньор в живота". Помага на хората да бъдат по- щастливи и удоволетворени, без да се занимава с миналото.
Светла Банкова

Write a Comment

Вашият коментар:

Психосоматика на душата

Oневиняването на пациента. Когато душата не знае, тялото боледува. …

Самоубийството, или последният вик за любов. In memorandum.

Самоубийството или последният вик за любов. In memorandum. Самоубийство …

Новогодишна самотерапия

Новогодишна самотерапия. Нека се сбъдне това, за което мълчим! Има …