Хормони на щастието

Хормони на щастието

cropped-Svetla.jpgХормони на щастието и… как да си ги набавим сами? Химия и хормони на щастието. 

Щастието не е крайна спирка. То е начин на пътуване.” Казал някой и аз му вярвам…

Питала съм се много пъти от какво се определя щастието? Може ли щастието да се унаследява, да се придобива или неговото ниво да се променя в резултат на промяна на някои неща от живота ни? Оказва се, че отговора на всички въпроси е “ДА”!

Винаги съм вярвала, че хората които се разболяват от всякакви болести (психически или физически) първо са били нещастни, в някакво отношение. Или както казва историкът Дерин Макмахън, страдаме от уникалната съвременна болест “нещастието да не си щастлив”.  За това винаги първото, което търся като психотерепевт е защо този човек се е чувствал нещастен, ккаво не му е било наред в живота изначално? Какво и защо е създало терена, ако мога така да се изразя, почвата върху която да поникне, неговата болест? Не съм аз първата, която си задава този въпрос, още е Хипократ е казал: “Изследвайте човека, а не неговата болест”.  И аз разследвам. Защото знам, че щастливите хора не се разболяват. И няма да ми омръзне да го повтарям това твърдение, защото го вярвам.

Нарочих си да изследвам щастието. Самият процес на изследване ме направи по- щастлива. В безкрайните часове, когато седях зад компютъра и търсех научни доказателства за това което ни прави щастливи, и аз ставах по- щастлива. Продавачката в магазина ми се усмихваше безпричинно, възрастният охранител в басейна където плувам- също, полицая на улицата (даже не ме спря при очевидно нарушение), случайни шофьори/ ки ми даваха път, даже в НАП служителите ми се усмихваха любезно…Това вече ми дойде в повече :). Нещо работеше, което аз самата не разбирах все още. Не беше, защото съм руса, със сигурност. 🙂

После някак започна да просветва.. Аз станах собственият си “щастлив” експеримент.

1-1251822250qf0nУчудващо, разбрах, колко много учени са посветили живота и кариерата си на това да изследват какво може да ни направи по- щастливи, ТУК и сега, независимо от обстоятелствата. Независимо дали сме бедни, богати, образовани или не, в любовни връзки или не, с деца или не. Щастието, очевидно ,на никой не зависеше от тези факти или само от тях. В една от най- бедните държави в света, Бутан, имат “Брутен продукт на щастието”. Вярно, че си хранят прасета с марихуана, но те самите не я употребяват. Дали пък не е за това? В тази бедна държава има само една магистрала, няма почти никаква престъпност и самият им крал иска да бъде детрониран… Май не е това причината…

В търсенето на щастието, виртуално се разходих до Холандия, за да посетя Проф. Руут Веенховен, който се счита за европейският Професор по щастие и управлява единственият Институт по Щастие в Европа. Знам че е смешно, но да, има и такъв.  И открих много интересни неща! Както и какви изследвания правят колегите по щастие отвъд океана.

Според изследвания на Института по Невробиология, Психология и Икономика, САЩ кандидата за „Ген на щастието“ е гена, свързван най- вече до сега с емоционалните проблеми и  депресията (или гена на депресията).

5-HTTLPR

Ролята на 5-HTTLPR и неговите вариации е в активиране производството на серотонин в зависимост от негативните или положителни емоции, които изпитваме. Как става това?

5-HTTLPR е също познат като протеина който транспортира серотонина обратното към клетките, след като неговото химично съобщение е било предадено. Тъй като серотонина е важен невротрансмитер, свързан с намаляване нивата на хормоните на стреса в стресови ситуации, различните генетични вариации на 5-HTTLPR изглежда са свързани с разтройствата на настроението, вкл. депресия.

Индивидите с „къси“ форми на този ген са по- податливи на депресия, особено когато става въпрос за стресови ситуации. Хората с по- дълга вариация на този 5-HTTLPR ген имат повече шансове за задоволителен и щастлив живот.

Някои изследвания сочат че жителите на Дания и Холандия (които са едни от най- щастливите страни в света) в действителност имат най- малко на брой жители с „късата“ форма на този ген.

Химия на щастието

Факт е, че хормони и невро-трансмитери формират нашето ниво на задоволство, удоволетвореност и щастие и някой фактори от начина ни на живот могат да ги повлияят. И сега:

6 основни хормони и невротрансмитери, които влияят на щастието

Факт е, че хормони и невротрансмитери формират нашето ниво на задоволство, удоволетвореност и щастие. Начина по който живеем живота си и нещата които правим всеки ден могат да повлияят на количеството и качеството на тези хормони!

Допамин

Този невротрансмитер движи системата за награждаване в мозъка. Ако получите например похвала в работата си, то вашият мозък получава силна доза допамин- който води до чувството за задоволство и най- общо- до щастие! Допамина също е отговорен за действията, насочени към получаване на удоволствие. Как може да се повлияе на производството на допамин? Поставяйте си реалистични цели, при изпълнението на които винаги ще получавате инжекция допамин! Също така насочете вниманието си основно към дейности, които ви носят удоволствие!

Упражнение за повишаване на допамина

  • Направете списък с 12 неща, които обичате/ обожавате да правите…И правете всяка седмица поне по 2 от тях!
  • Направете списък за месеца със супер реалистични цели поне 5 на бр.!
  • Слушайте любимата си музика!

Едно изледване от 2011 публикувано в  Nature Neuroscience на учени от  McGill University показва, че слушането на музика която обичате (и особено тази от която ви „настръхва“ кожата) директно повишава нивото на допамина в кръвта и съответно усещането за щастие.

Серотонин

Този невротрансмитер за повишаване на настроението става известен от SSRI антидепресантите (селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина), чиято цел е именно да повишат нивото на серотонина в мозъка. Серотонина също се увеличава значително когато се чувствате важни и значими, или когато си припомняте моменти на минали постижения.

Един от най- ефективните начини за ествествено повишаване на тези нива са чрез всекидневни интензивни упражнения или фитнес.

Упражнение за повишаване на серотонина

1.Включете в своя график всекидневни 30 мин. Упражнения- плуване, джогинг, колоездене, разходки, аеробни упражнения и др.

2. Поискайте си утвърждаване на близки и значими хора! Попитайте например любимият дали готвите добре или как ви стой новата прическа, вашата най- добра приятелка- как изглеждате в новата рокля и т.н. И още по- лесно ще стане, ако преди това сте им дали вие някакво утърждаване или комплимент.

2. Искате допълнителна инжекция серотонин? Идете и постоите на слънце за около 20 мин. Кожата ви абсорбира UV лъчи, които спомагат за производството на Витамин Д и серотонин.

Окситоцин

Както невротрансмитер, така и хормон, той често е наричан „любовния хормон“. Учени от Университета Клермонт в Калифорния са установили че този хормон има по- голямо значение за жените, отколкото за мъжете и има изключително влияние върху усещането за щастие. Той се увеличава, когато прекарваме време с любимите хора, както и когато извършваме някакви добри дела.  Как да си повишим този хормон сами?

Окситоцина е важен при раждане, и може да бъде изкуствено доставен с цел ускоряване на процеса на  самото раждане и увеличаване на контракциите, както и кърменето. Този хормон също е свързан с възпроизводствените органи както при жената, така и при мъжа. Неговото количество се увеличава при оргазъм (независимо по какъв начин е постигнат)  като завишените нива остават в организма още известно време и стимулират мускулатурата на половите органи, което спомага за свързването на яйцеклетките със спермата и съответно опосредства процеса на оплождане.

Окситоцина също опосредства социалното поведение и как да се държим с противоположният пол. Научно е доказано, че хора с ниски нива на окситоцин са промискуитетни, докато високите нива на окситоцин допринасят за моногамни отношения между хората. Окситоцина също е наречен „елексир на доверието“ и „хормон на обвързването“. В този смисъл- вашият партньор може и да изневерява просто защото има ниски нива на оскитоцин :).

Упражнения:

  1. Инвестирайте във взаимоотношения: Много хора правят грешката да отделят време, енергия и усилия в постигането на материални неща, забравяйки, че те са точно такива: материални. Но едва ли с нещо материално може да се радвате на празниците, или да се гушнете в тях, или да поплачете пред тях и те да ви утешат. Само хората, с които имате добри отношения, могат да го направят за вас, така че инвестирайте своето време и енергия в значими за вас отношения.

2. Обадете се на 5 човека, с които сте загубили връзка напоследък, но бихте искали да сте по- близки (приятели, роднини, бивши колеги). И ако е възможно, прекарайте „качествено“ време с тях, особено с парньора си.

3. “ PAY IT FORWARD”. През следващата седмица, направете 5 добрини, без да очаквате благодарност или награда. (старайте те се да са различни, за по- добри резултати).

4. Прегръщайте, гушкайте, дръжте за ръце, потупвайте по рамото, масажирайте се повече. Позволявайте си и целете повече физически контакт партьора, детето или вашето домашно животно.

boy-laughing

Ендорфини

Ендорфините са ендогенни, опиоидни и полипептидни съединения, или невротрансмитери. Те се произвеждат от хипофизната жлеза и хипоталамуса най- вече по време на аеробни силови упражнения, физическа възбуда или оргазъм.

Ендорфините също са естествени болкоуспокояващи, които се отделят като контра функция на стрес и болка. Те имат действие подобно на морфина и действат като аналгетик и седатив, като намаляват усещането за болка.

Как да увеличим ендорфините?

  • Люти чушки- лютите чушки и изобщо лютивите храни са един от начините да намалим болката и да увеличим този невротрансмитер.
  • Шоколад.. Някой случайно да не обича?
  • Смях- гледането на комедии, смешни клипове, вицове и изобщо както и да е продуциран смях увеличава тези хормони.
  • Секс
  • Ароматерапия- особено ванилия и лавандула, според изследвания в тази област.

Естроген

Помага за образуването на  серотонин и ви предпазва от раздразнителност и тревожност, като поддържа настроението ви стабилно. Естрогена намалява в менопаузата, както и при прекалено голяма физическа активност или тютюнопушене. Дисбаланса на прогестерон/ естроген преди менопаузата също негативно афектира настроението. Управлението на стреса може да ги балансира, тъй като хормона на стреса кортизол значително влияе върху тях.

Упражнение:

Медитирайте редовно, тъй като е установено че 30 мин медитация на ден в продължение на 8 седмици може значително да повлияе на нивата на стреса. И не само!

Всякакви дейности, свързани с намаляване на стреса влияят положително на този хормон: гореща вана, масаж или йога.

Прогестерон

Помага за заспиването и изобщо за добрият сън, влияе благоприятно на тревожността, раздразнителността и внезапните промени на настроенията. Нивата на този хормон спадат значително, когато жените навлязат в пре- менопауза (35- 40 год), но това също може да бъде повлияно от неправилно хранене и прекалено високи нива на стрес.

Упражнение:

Отнесете се сериозно към това с което се храните и как се храните, колко спите и как точно управлявате стреса в живота си. Избягвайте мазнини и захар, тъй като те влияят на нивата на този хормон и изобщо яжте повече “живи” храни.

Искренно се надявам тези упражнения за чисто химическо стимулиране на хормоните на щастието да помогнат да се чувствате по- щастливи. Ако не са достатъчни:

Група по щастие:

Всеки последен четвъртък на месеца.

Първо събиране: 28 януари, 2016

Място: Гр. София Родопски извор №53;

Час: 7:30; Цена: 30 лв.

За записване: 0885 26 4400

Светла Банкова, психолог и психотерапевт

Write a Comment

Вашият коментар:

Психосоматика на душата

Oневиняването на пациента. Когато душата не знае, тялото боледува. …

Самоубийството или последният вик за любов. In memorandum.

Самоубийството или последният вик за любов. In memorandum. Самоубийство …

Новогодишна самотерапия

Новогодишна самотерапия. Нека се сбъдне това, за което мълчим! Има …